Så gör du vid möte av björn

Om du tycker om att vara ute i naturen, vare sig du vandrar i skog och mark, uppe på fjället eller åker skidor, finns det viss risk för att du ska stöta på björn. Björnar drar sig naturligt undan från människor, så risken är liten, men om man skulle komma ansikte mot ansikte med en björn är det viktigt att vara förderedd och veta hur man ska bete sig.bear-358170_1280

Den första instinkten när man möter en björn kan vara att springa. Det är en dålig idé av flera anledningar. Dels har en människa mycket liten eller ingen chans att springa ifrån en björn, som är ett starkt och snabbt djur och kan spinga ikapp och döda en älg utan problem. Dels kan springandet locka fram björnens jaktinstinkt eller göra den nyfiken, vilket gör att den närmar sig. Man bör inte heller försöka undvika björnen genom att klättra upp i ett träd, eftersom björnar är betydligt bättre på att klättra i träd än människor. Det första man bör göra vid ett möte med en björn är istället att försöka göra sig så tydlig som möjligt, det vill säga försäkra sig om att björnen märker en. Sedan bör man fortsätta gå framåt i samma takt, men vika av snett från mötet, och röra sig sakta tillbaka mot den väg man kom ifrån. Om björnen reser sig på bakbenen behöver man inte få panik och börja springa. Det betyder nämligen inte att björnen förbereder för attack, utan endast att den vädrar i luften och vill se bättre, och försöka förstå vad du är.

Det är dock relativt enkelt att förebygga att man stöter på en björn i skogen. Det räcker med att göra små ljud som annonserar att man är på väg, till exempel genom att sjunga för sig själv. Björnar har mycket bra hörsel, och om de hör att en människa är på väg mot dem kommer de att dra sig undan, och kanske bara betrakta människan nyfiket på avstånd.

Ett sätt att vara ute i naturen utan att riskera att stöta på en björn är att boka ett företagsevent i Stockholm hos Äventyrsbanan. Då får du och dina kollegor samtidigt en oförglömlig upplevelse.