Läppbjörnen

Läppbjörnens latinska namn är Melursus ursinus. Trots att den till utseendet liknar kragbjörnen, är den inte närmare släkt med denna björn, som tillhör släktet Ursus, och inte Melursus. Läppbjörnen är faktiskt den enda björnen av sitt släkte.

Läppbjörnen lever framförallt i regnskogar i Indien och Sri Lanka, men de förekommer också i Bangladesh, Bhutan och Nepal. Förutom regnskogar kan de också leva i torrare skogar och i gräsområden. De behöver tillgång till grottor eller tät vegetation, eftersom det är på dessa platser som de vilar på dagen, då de för det mesta är inaktiva. Istället letar de efter föda på nätterna. De äter framförallt insekter, och är särskilt lämpade för att jaga fram och äta termiter. De öppnar då termitstacken med sina klor, och kan sedan helt enkelt suga i sig insekterna likt en dammsugare. De tycker dock även om bin och myror, liksom olika frukter. Fördomen om att björnar tycker om honung är inte heller tagen ur luften, då den stämmer på läppbjörnen. För att komma åt insekter, frukter och honung är läppbjörnarna duktiga på att klättra i träd. Läppbjörnar har ingen vinterdvala såsom många andra björnarter, men däremot är de mer inaktiva under regnperioder.Lippenbaer-24

Läppbjörnar är vanligtvis inte aggressiva, utan snarare skygga. Däremot har de nedsatt synsinne och hörselsinne, vilket kan leda till att de blir överraskade om människor kommer nära dem. Detta kan i sin tur leda till att de försvarar sig genom att bli aggressiva. Människor är dock ett större hot mot läppbjörnen än de är mot människor, då människor jagar dem för deras galla och deras kött. Ett stort hot är också att deras levnadsområden, regnskogarna, håller på att förstöras. Idag listas arten som sårbar, och det uppskattas finnas mellan 7 000 och 10 000 individer kvar i världen. Om du vill göra det du kan för artens överlevnad kan du, förutom att leva så miljövänligt som möjligt, till exempel bli djurskötare på ett zoo som håller läppbjörnar. När man arbetar som djurskötare tillbringar man en stor del av sin arbetstid med att städa upp efter djuren, och då kan det vara skönt att slippa städa när man kommer hem. Om du vill ha hjälp med städning i ditt hem, antingen till vardags eller i form av flyttstädning i Göteborg, kan du gå in på Prohomeservice.se.