Glasögonbjörn

Glasögonbjörnen heter på latin Tremarctos ornatus, och den har fått sitt namn på grund av sin karakteristiska päls. Pälsen är för det mesta svart eller mörkbrun, men över ansiktet finns två strimmor av vit päls som går i en båge runt båda ögonen i en form som liknar glasögon. De vita strimmorna kan dock variera stort i form från björn till björn; det finns glasögonbjörnar som nästan inte har dessa markeringar alls, och andra som är nästan helt vita i ansiktet.800px-Tremarctos_ornatus_25

Glasögonbjörnen är unik såtillvida att den är den enda björnarten som lever på södra halvklotet. Glasögonormen kan hittas i Sydamerika, och den är det största rovdjuret på hela den sydamerikanka kontinenten. Den finns framförallt i Anderna och de bergsområden som angränsar till Anderna, och förekommer således i Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru och Bolivia. Glasögonormens tillstånd i världen är sårbart, vilket bara är en klassificering högre än starkt hotad. Om man är en djurälskare som gärna skulle vilja se glasögonormen i vilt tillstånd bör man därför inte vänta för länge med att göra en resa till Sydamerika. Om du driver en resebyrå vet du att det krävs mycket planering inför en sådan resa, särskilt när man ska ansvara för alla resenärer. Då kan det vara skönt att i alla fall inte behöva tänka på om pengarna från resebyråns fakturor kommit in. Genom att ta hjälp av Fakturino för att sälja fakturor kan du koncentrera dig helt på att boka hotell, planera utflykter och förbereda allt annat inför resan.

Om man faktiskt reser iväg för att se en glasögonorm ska man ge sig ut och leta i gryningen eller under natten. Det är nämligen då som björnarna är aktiva. På dagarna sover björnarna på platser där de kan gömma sig undan solens sken, till exempel i naturliga grottor eller bland trädens stora rötter. Glasögonormen lever helst i blöta skogar, och håller sig således alltid i närheten av träd. De är mycket skickliga klättrare, och hittar en stor del av sin föda i träden. Till skillnad från många andra björnarter går glasögonormen inte i ide under vintern. De lever ensamma hela sina liv, förutom under parningstiden, då de lever i par.