Grizzlybjörnen

Grizzlybjörnen, vars latinska namn är Ursus arctos horribilis, är en nordamerikansk underart till brunbjörnen. Grizzlybjörnens utbredningsområde sträcker sig från Alaska och Kanada på den norra delen av kontinenten till de amerikanska staterna Washington, Montana, Idaho och Wyoming i söder. Majoriteten av alla grizzlybjörnar inom USA:s gränser finns i Alaska, där beståndet består av mellan 30 000 och 35 000 björnar. Detta kan jämföras med att det i hela övriga USA endast finns mellan 800 och 1000 grizzlybjörnar, som alla lever i nationalparker. I Kanada finns ytterligare ett bestånd på mellan 26 900 och 34 150 björnar. För att hålla björnstammen i Kanada på en stabil nivå skjuter man varje år cirka 450 björnar. Om man tittar på grizzlybjörnens utbredningsområde genom historien ser man att de gradvis har dragit sig allt längre norrut. Om detta beror på den globala uppvärmningen eller mänsklig aktivitet är dock oklart.800px-Grizzly_Bear_Fishing_Brooks_Falls

Annars är grizzlybjörnen en mångsidig björn som trivs i en mängd olika miljöer, från älvdalar till fjäll, skog, slättland och till och med arktisk tundra. Grizzlybjörnen är ett rovdjur, men är egentligen en allätare – deras kost består av både växter och djur. De står högt upp i näringskedjan, och attackerar även större däggdjur som älgar, bisonoxar och till och med svartbjörnar. Det är dock mer troligt att de attackerar ungar eller skadade djur i den storleken än en fullt frisk vuxen.

Grizzlybjörnen känns igen på sin päls, som är grå i topparna. Det från denna gråa ton som grizzlybjörnen har fått sitt namn; det kommer från engelskans ”grizzled” som betyder ”gråhårig” eller ”gråtonad”. Björnens latinska namn baseras dock inte på dess utseende, utan på dess natur, då de av experter anses vara mer aggressiva än andra björnar. Så sent som 2012 dödades en man av en grizzlybjörn i en nationalpark i Alaska, och eftersom det inte är den första attacken från en grizzlybjörn på människor kanske björnen har förtjänat sitt artnamn horribilis.

Om du är en björnfantast, och vill sprida kunskapen om dessa majestätiska djur, är det idag enkelt att skapa en hemsida på bara några minuter. Det är särskilt enkelt om man har ett användarvänligt webbhotell för att hosta sin hemsida. Du hittar rekommendationer till några av de bästa webhotellen på Webbhotells.se.