Nalle Puh

Nalle Puh är förmodligen världen mest kända björn. Den lilla gula björnen med den röda tröjan som tillsammans med sina vänner hittar på flera upptåg, det ena tokigare än det andra. Nalle Puh bor i Sjumilaskogen och älskar honung. Boken är skriven av A.A. Milnes och publicerades första gången 1926. Boken blev en succé över hela världen och är ännu idag lika populär. På 60-talet köpte Disney rättigheterna till Nalle Puh och flera tecknade filmer har producerats. Det finns både tecknade serier med korta klipp och långfilmer som gestaltar den mysiga björnen och hans unika skara av vänner.

Nalle Puh och hans vänner

Nalle Puh har flera vänner som hängt med sedan boken skrevs. De är lika omtyckta som Puh och alla har unika karaktärsdrag. Nasse är en liten gris som är rädd för nästan allt i sin omgivning. Fast någon liten fegis är han inte, utan han övervinner ofta sin rädsla. En annan älskad karaktär är den buttra åsnan I-or som kan få den gladaste att deppa samman genom hans negativitet. Tiger är gängets clown som studsar omkring på sin svans till den sluge Kanins förtret. Det finns många minnesvärda karaktärer och nu kommer en ny film med Nalle Puh där vi får stifta bekantskap med en pingvin.

Verklighetens Nalle Puh

När A.A. Milne skrev Nalle Puh använde han sin sons gosedjur som förlagor till bokens karaktärer. Puhs bästa kompis är en människopojke med namnet Christopher Robins som baseras på författarens son. A.A. Milne brukade berätta sagor för sin son om dennes leksaksdjur. Till slut skrev han ner berättelserna och så kom sagan om Nalle Puh till. Namnet på Nalle Puh är en svensk översättning. På originalspråket heter han ”Winnie-the-Pooh” efter björnen Winnipeg. Verklighetens Winnipeg var inte gul utan en svartbjörn som bodde på London Zoo i början på förra sekelskiftet. Tänk att en tygnalle från 1900-talets början kan ge upphov till en så älskad karaktär som ständigt lockar nya fans.