Björnvandring

För den som tycker om naturupplevelser och djur, och vill uppleva djuren i deras naturliga miljö snarare än på zoo, kan guidade vandringar i djurens spår vara något. Särskilt populärt är att följa den mäktiga björnen på dess vandringar genom skogen.

En arrangör av björnvandringar är Sonfjällets nationalpark, som ligger i Vemdalen. Sonfjället är en av de äldsta nationalparkerna i Europa, och grundades redan 1909. Att just denna nationalpark anordnar björnvandringar är inte förvånande, eftersom området inom parkens gränser är ett av de björntätaste områdena i hela Sverige. Under vandringen följer man en guide som visar spåren efter björnens framfart: spillning, fotspår, iden, upprivna myrstackar och rivmärken på träd. Att få se en björn är långt ifrån garanterat, men kanske har man störst chans i hela Sverige att få se en på just en av dessa vandringar. Man har också chans att se flera andra vilda djur som lever i området, till exempel varg och järv. Det är inte bara björnarna som är starka i området, utan en stor älgstam lever också i nationalparken, varför man med ganska stor sannolikhet kan få syn på en av skogens konungar.Björnvandring 1

Även om man inte får syn på en björn under sin vandring kan man i samband med naturupplevelsen ägna sig åt en aktivitet som många björnar tycker om, nämligen fiske. Björnar har flera gånger observerats när de slår med ramarna efter lax och annan fisk i floder och vattendrag, och de har också setts lära ut fiskekonsten till sina ungar. Om vi människor ska fiska måste vi dock ta till fler redskap och hjälpmedel än bara våra händer. För dig som vill kombinera din björnvandring med fiske hittar du all utrustning för sportfiske som du behöver på Huntyardberras.com.

För dig som vill ta flera dagar på dig att uppleva nationalparken och de björnar som lever där kan du boka en stuga vid Sonfjällscampen i Hedeviken för övernattning. Det går också bra att tälta i nationalparken för den som vill leva närmare naturen, och man får plocka torra grenar från marken för att göra upp en eld under kontrollerade former. Det finns med andra ord alla möjligheter att komma så nära björnarna man vill – och vågar.