Björnen och människan

Människan tränger sig allt längre in i djurens naturliga habitat, och det är oundvikligt att någon form av kontakt mellan björn och människa sker. Den kan dock ske på väldigt olika sätt. En typ av ofarlig incident är till exempel det som hände i en matvarubutik i USA i oktober 2014, då en sex månader gammal björnunge tog sig in i butiken och sprang runt bland shopparna. Björnungen kunde fångas in av polisen, och lämnades över oskadd till en lokal djurskyddsorganisation, som planerar att släppa tillbaka björnungen i naturen.

Att människor attackeras av björnar är mycket ovanligt, men det händer. I Sverige har man bara rapporterat fyra dödsfall efter en björnattack under de senaste 100 åren. Det mest nyliga dödsfallet skedde 2007, då en man och hans hund attackerades av en björn utanför hans stuga i Jämtland. I september i år, 2014, dödades en ung man som var ute och gick i ett naturreservat med sina vänner, ungefär en timmes bilfärd utanför New York. Björnen var en svartbjörn, och den förföljde gruppen ungdomar, vilket gjorde att de separerades. När de timmar senare återfann sin vän var han död. Björnen har hittats och avlivats. Det senaste kända dödsfallet orsakat av en björn i området runt New Jersey skedde 1852.

Björnar är förutom rovdjur också asätare, vilket bekräftades då kadavret av en man påträffades utanför Kalifornien i oktober 2014. Mannen, som var 65 år gammal, tycks ha kollapsat utanför sin husvagn, där en svartbjörn hittade honom, släpade iväg honom, och åt av hans lik.Björnen och människan 22

Ibland är det dock människan som är rovdjuret i förhållandet mellan björn och människa. Så var till exempel fallet då en björn sköts till döds i maj 2013 i Dalarna. De som sköt björnen var samer, som vallade sina renar på fjället. Enligt dem hade björnen blivit närgången, och enligt jaktförordningen har man rätt att skjuta ett rovdjur som attackerar tamdjur, såsom renar.

Människans förhållande till björnen kan därför minst sagt beskrivas som komplicerat. Å ena sidan porträtterar vi dem som teddybjörnar som är söta och kramgoa, och å andra sidan är vi rädda för att de ska attackera oss och våra tamdjur. Björnen i verkligheten är varken god eller ond, utan ett djur, som i vanliga fall undviker kontakt med människor men som ibland pressas till att agera mot sin natur.