Björnar i mytologin

Björnen har länge vördats och aktats för sin styrka, vilket har lett till att den förekommer i flera olika legender och mytologier. I de forntida samhällena i Finland och Sibirien sågs björnen till exempel som förfädernas ande, liksom i Koreansk mytologi. Björnen vördades också inom den samiska religionen och schamanismen, där björnkult var vanligt förekommande. Björnkult är en slags religiös offerceremoni vid dödandet av en björn, då björnen äts upp i sin helhet. Björnens ben offras sedan i samma ordning som de åts upp, och resterna begravs i den position de suttit på björnen.

Hos kelterna fanns flera gudar i skepnaden av en björn. Björnen har också en framträdande roll i den skotska legenden ”Den norska brunbjörnen”, i vilken en prinsessa gifter sig med en prins som förvandlats till en björn av en häxa. Prinsessan måste utstå fem års prövningar innan prinsen åter förvandlas till människa.

Även i Frankrike finns legender där björnen har huvudrollen. Historien om Jean de l’Ours (ours betyder ’björn’ på franska) har ärvts genom historien genom att den berättats muntligt generation för generation, och handlar om en man som är son till en kvinna och en björn, som ger sig ut ur sin grotta för att ge sig ut på äventyr genom landet. Under hans resa får han uppleva många saker, bland annat att träffa nya vänner, att besegra djävulen och att bli förråd, men det slutar som i så många andra sagor med att han lever lyckligt i alla sina dagar.Björnar i mytologin 2

Inom den nordiska mytologin har björnen en mer krigisk roll. Det finns historiska belägg för att krigare som kallades bärsärker existerade. De var vilda krigare som befann sig i någon form av trans medan de slogs. De flesta forskare tror idag att de arbetade sig till ett mentalt stadie av vrede, men vissa menar att de intog någon form av droger innan ett slag. Bärsärkerna var svurna till Oden, en gud som var särskilt förknippad med just björnen. Bärsäkerna avbildas också oftast med en klädnad gjord av björnskinn. De trodde att de genom att bära björnskinn kom närmare Oden och skulle favoriseras av guden i strid, och att de dessutom skulle få låna björnens styrka.

Björnen är ett djur som fascinerar oss än idag, så det är inte konstigt att det figurerar i så många olika mytologier och legender i hela världen. Än idag lever många av dessa sagor vidare i form av filmversioner och andra inslag i vår populärkultur.