Brunbjörnen

Brunbjörnen är en underart till djurfamiljen björn, som på latinska heter Ursidae. Brunbjörnens heter på latin Ursus arctos, och är vitt utbredd i den holarktiska regionen. Denna region omfattar Europa, den norra halvan av Asien, Afrika norr om Sahara och hela Nordamerika, ner till mitten av Mexiko, och sträcker sig med andra ord över i stort sett hela norra halvklotet.

Brunbjörnen har i sig flera underarter, varav de vanligaste är grizzlybjörnen (Ursus arctos horribilis) och kodiakbjörnen (Ursus arctos middendorffi). Den underart som förekommer i Sverige är den så kallade europeiska brunbjörnen, Ursus arctos arctos, som finns utbredd över nästan hela den Europeiska kontinenten.

Brunbjörnen kan sägas vara en allätare, då den äter både kött och växtbaserad föda, och sammansätter sin kost beroende på vad som finns tillgängligt. I Sverige har forskning kring våra björnars föda visat att ungefär 45 % består av bär, men brunbjörnen äter också växter, frukter, insekter (20 % av de svenska björnarnas föda bestod av myror – Baloo hade uppenbarligen rätt), jaktbyten, fisk och kadaver. När brunbjörnar jagar består deras byte oftast av älgkalvar, men en björn kan också ta ner en fullvuxen älg. Även renar är ett relativt vanligt byte; forskning visar att en björn dödar i snitt elva renkalvar per år. Björnar äter större mängder föda under hösten för att samla på sig energi inför vintern, då de går i ide. Under dessa månader varken äter eller dricker björnen.Brunbjörnen 1

Björnhonan föder ungar vartannat år, och kan ha mellan en och fyra ungar i varje kull. Det händer att björnhanar dödar en björnhonas ungar för att hon ska kunna bli dräktig igen och han ska kunna para sig med henne, och därmed föra sina egna gener vidare. För att undvika detta parar sig björnhonan med så många hanar som möjligt – detta gör att de känner igen honan senare och lämnar ungarna ifred. Ungarna växer upp enbart med honan tills de är mellan 1,5 och 2,5 år, och lämnar henne sedan.

Om du vill lära dig mer om brunbjörnen kan du med ett kanalpaket från C More få tillgång till C More Play, och på det sättet se dokumentärer om björnar och andra djur när som helst.